Reteta de prajitura cu mere, stafide si nuci este cu siguranta una dintre cele mai simple si rapide, foarte potrivita pentru toata familia, fiind atat un desert perfect cat si o gustare delicioasa intre mese. Datorita formei rotunde in care am copt-o eu o numesc guguluf cu mere, in felul acesta devine mai atractiva si pentru copiii mai pretentiosi care poate nu prefera in mod normal merele.
Merele sunt fructe extraordinare pentru sănătatea noastră. Specialiştii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră zilnică, ele fiind bogate în nutrienţi esenţiali: antioxidanţi, flavonoizi şi polifenoli, vitamina C, betacaroten, vitamine din complexul B-urilor, potasiu, calciu, fosfor şi fibre.
Antioxidanţii continuţi de coaja merelor reduc colesterolul din sânge şi ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare. Unul dintre aceşti antioxidanţi este quercitina care influenţează buna funcţionare a plămânilor, reducând riscul cancerului pulmonar. Potasiul normalizează tensiunea arterială, iar conţinutul de vitamine fortifică sistemul imunitar. Consumat ca atare sau sub formă de suc, mărul are efecte benefice în cazul afecţiunilor renale sau hepatice şi ameliorează guta, prin eliminarea acidului uric.
Deşi aspectul exterior al mărului renete nu este apetisant, fiind poros, cu asperităţi şi o culoare verzui-portocalie cu striaţii rozii, dar acest măr este foarte bun în prepararea prăjiturilor şi a deserturilor, fiind favoritul cunoscătorilor în ale gastronomiei. Gustul său distinctiv, special, cu aromă sofisticată, cu pulpă fermă, uşor acrişoară, făcându-l soiul de măr potrivită pentru prepararea strudelului şi potrivit pentru gătit.
Ingrediente Reteta Prajitura cu Mere:
- 675 g mere renete
- 350 g zahăr
- 15 ml apă
- 350 g făină
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 175 g stafide
- 225 g unt la temperatura camerei
- esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Am curăţat merele de coajă şi le-am scos cotorul, le-am tăiat cuburi mari şi le-am pus la foc într-o cratiţă cu 50 g zahăr şi apă. Le-am fiert la foc potrivit până merele s-au înmuiat şi am putut să le zdrobesc aproximativ, 20-25 minute.
Cât am fiert merele am pregătit tava, am folosit o formă cu gaură în mijloc, am tăiat nucile, apoi am încins cuptorul la 160 grade.
Cât cuptorul se încălzea am amestecat făina, bicarbonatul şi scorţişoara. Am păstrat trei linguri din acest amestec pe care l-am amestecat cu stafidele şi nucile tăiate mărunt.
Am mixat untul cu zahărul până acest amestec s-a facut alb apoi am adăugat încetişor la viteza mică piureul de mere răcit, vanilia şi făina.
Am amestecat bine totul iar la sfârşit am adăugat stafidele şi nucile amestecând uşor. Compoziţia rezultată am pus-o în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină şi am ţinut-o la cuptor o oră şi treizeci de minute (eventual până nu se lipeşte de scobitoare sau testul bunicilor de paiul de la mătură). Am lăsat la răcit prăjitura cam 15-20 minute după care am scos-o din tavă şi am lăsat-o să se răcească complet.
Am făcut o glazură din 115g zahăr pudră, esentă de vanilie, 2-3 linguri lapte amestecând toate aceste ingrediente din care a ieşit o cremă-glazură tare dar totuşi lichidă cu care am glazurat prăjitura.
Pozele din acest articol si toate drepturile asupra lor apartin in totalitate © Retetesavuroase.com
Imi place muuuuuult!
RăspundețiȘtergereMulţumesc!! e super delicioasă.....a cucerit 18 persoane într-o seara....
RăspundețiȘtergerewow! asta da performanta! te pup!
RăspundețiȘtergere