Lapte condesat


 
 
     M-am tot întrebat ce e laptele condesat, cum arată, cum se face? Găsisem laptele condesat, ca ingredient la o tartă care arăta criminal într-o carte cu  reţete Jamie Oliver. Am căutat, m-am documentat şi am înţeles ce este şi cum se face, că de cumpărat cum scria vestitul Jamie n-am văzut, ori n-am căutat eu unde trebuie.
Ingrediente
  • 400 ml lapte(în reţetă scria cu 3,5% grăsime, eu cum visam am pus 1,5 % dar a fost bine)
  • 500 g zahăr pudră
  • 25 g amidon
  • esenţăde vanile 2 fiole
  • 45  g unt
Mod de preparare
      Am pun toate ingredientele într-o cratiţă măricică ca să nu se umfle prea tare şi să-l adun la spălatul aragazului. Am dat focul la mic până compoziţia devenise omogenă, untul şi zahărul erau topite, amestecând cu o lingură de lemn. Când toate erau omogene şi începuse să clocotească, am ţinut 10 minute pe foc, acum depinde şi de foc, mai exact până a devenit o smântână groasă dar lichidă, mai exact era o miere lichidă. Am dat cratiţa de pe foc şi am amestecat încă 10 minute aşa zicea reţeta, apoi l-am lăsat să se răcorească şi l-am pus într-un borcan de 800 g la frigider.             
       Mărturisesc că nu eram aşa de încântată de acest lapte condensat, însă am făcut cu el o cremă care a ieşit super, am ornat un tort cu respectiva cremă şi a ieşit super, abia aştept să-l folosesc la tarta Jamie să văd ce iese.

Comentarii