Supă de roşii


           Prima dată am mâncat supa asta făcută de surioara mea, Silvia care mâncase la o colegă de facultate şi a zic ca-i super, să facem şi noi. Oricum ei îi plăcea orice zeamă aşa că m-am gândit, ei na ce mare chestie... o zeamă, unde mai pui că era toamna târziu în piaţă nu mai era zare de roşie.... (se întâmpla acum ceva ani când nu erau supermagazine în Galaţi şi oricum roşiile astea din super...nu ar da aşa un gust bun),am găsit nişte resturi, le-am fiert, le-am pasat, am pus ceva ţelină sau nu mai ştiu, oricum asta se găsea până toamna târziu şi a ieşit o minunăţie. De atunci facem de câte ori avem ocazia împreună, dar şi pe la căşili noastre şi împărţim la tot nemu. Gata cu vorba şi amintirile, la treabă.

Ingrediente:
·         1 ceapă(dimensiunile legumelor se văd în pozele de mai jos)
·         1 morcov
·         2-3 cartofi
·         1/4 dintr-o ţelină rădăcină
·         1 ardei gras verde
·         1 păstârnac
·         pătrunjel verde frunze
·         ţelină frunze eventual şi cu o parte din tulpini
·         sare piper
·         cimbru după gust
·         1 kg de roşii fierte şi decojite apoi pasate eventual date prin sită dacă nu vă plac seminţele (eu am pus un borcan de 800 g de roşii în suc făcut de mine vara trecută).

Mod de preparare:

      Am pus într-o cratiţă de 3 litri cam 3/4 apă şi am lasat-o să fiarbă timp în care am tăiat legumele şi leam adăugat în apă (după ce apa clocoteşte se dă la cea mai mică treaptă a aragazului) în ordinea următoare: morcovul, păstărnacul cu diferenţă de cîteva secunde maxim un minut cât tăiam celelalte legume, ţelina, ardeiul gras şi la urmă ceapa. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă cartofii tăiaţi cubulete iar după ce aceştia sunt fierţi se adaugă roşiile altfel roşiile întăresc cartofii. După ce dă în fiert se mai lasă să clocotească 5 minute apoi se pune pătrunjelul şi ţelina tăiate mărunt cu tot cu tupini(astea-i dau un gust minunat dacă vă place gustul de ţelină eventual puteţi pune chiar mai multă rădăcină la fiert) şi un pic de ulei de măsline dacă vă plac steluţele în supe. Se serveşte caldă dar şi rece după cum preferaţi alături de crutoane din pâine musai. Pofta mare!! Surioara mea mai mica a zis ca-i minunată, iar gustul de ţelină e super, mai vrea şi ea o oală. Vara cu legumele prospete şi roşii din grădină e şi mai bunăăăăăă.    Poftă mareeeee!!!

Comentarii